Сьогодні учні 1-А класу знайомилися з правилами дорожнього руху. Класовод Юлія Андріївна розповідала про те, що кожна людина повинна знати правила дорожнього руху.

У січні 1683 року Петро І видав указ про введення Правил дорожнього руху. Ці правила вказували на те, де можна їздити, де зупинятися, обмежували швидкість їзди. З часом вони змінювалися, доповнювалися. І 1 січня 2002 року були введені нові „Правила дорожнього руху України”. Вони обов’язкові для всіх учасників руху.

З історії світлофора. Чому світлофор так назвали?

Назва ця походить від двох слів: нашого слова «світло» і грецького «форос» – несе. Отже, у перекладі на нашу мову «світлофор» означає: той, що несе світло. 

А чи знаєте ви, що світлофори походять від прапорців, якими користувалися залізничники, щоб керувати рухом поїздів? Було три прапорці:червоний, який забороняв рух, жовтий, що закликав до обережності, і зелений, який дозволяв вільно їхати. Мали три кольори і перші світлофори, котрі з’явилися на початку ХХ століття. Це були великі дошки, пофарбовані у три кольори. По їхній поверхні з одного кольору на інший переповзала стрілка, вказуючи, який саме колір слід брати до уваги. Її важко було розгледіти здаля, і водії помилялися, не розуміючи, на який колір вона вказує.

На сучасних світлофорах вогні спалахують по черзі, так що сплутати неможливо!

Рекомендовані новини