Гідний, як позначено в старовинному словнику Даля, це – людина, що заслуговує, належна, пристойна, діє згідною з вимогами правди, честі. Інакше кажучи, «гідна поваги», «стоїть довіри», «заслуговує уваги», «належна» – така, якою повинна бути Людина з великої букви», «належна – людина, яка володіє високим почуттям обов’язку, відповідного вимогам свого часу», «пристойна в поведінці», «згідною з вимогами правди, честі», не відступає від правил правди і честі ні за яких обставин.

Бачите, як багато сенсу в одному єдиному слові, яке ми, часом, не часто згадуємо. Тим часом, все наше життя складається з вчинків гідних і недостойних, вчинків, які відповідають законам, за якими живе наше суспільство, і не тільки в законах, прийнятих державою і записаних в розділах нашої конституції, справу і, в так званих, неписаних законах людських відносин.

Треба бути сильним і справедливим, створити своє цілісне, нетлінне Я, що переживе тлінну оболонку, стойко терпіти невдачі: це теж безцінний досвід. Ніколи не слід впадати у відчай: зневіра притягує біду. Удари долі існують для того, щоб викликати до життя духовну міць людини. Суворі випробування сприяють утвердженню незламної волі, як вищого духовного початку в людині. Добра воля гартується тільки в боротьбі зі злом. У цій боротьбі кожен своєю дією або ганебною бездіяльністю так чи інакше бере участь. У цій боротьбі кажна людина може залишатися гідною, якщо буде виконувати перелічені вимоги.

Рекомендовані новини