Петриківський розпис – українське декоративно-орнаментальне народне малярство, яке сформувалося на Дніпропетровщині в селищі Петриківка.

        Ще в часи розквіту Київської Русі народні майстри прикрашали декоративним розписом інтер’єри та екстер’єри житла. Побутові речі з візерунками в стилі петриківського розпису збереглися з XVII століття. Розписували предмети домашнього вжитку, дитячі іграшки, зброю, музичні інструменти тощо. Згодом, коли з’явився папір, стали прикрашати тонким мереживом візерунків стіни, оселі, пізніше – посуд, скрині, листівки.

        Простота виконання, виразність, яскравість кольорових барв, неабиякі можливості для імпровізації роблять Петриківський декоративний розпис доступним для дітей різного віку. А найприємніше – це втілення свого задуму в життя, створення своїми руками вишуканих речей, які прикрашають дім та прищеплюють любов до прекрасного через пізнання радості у творчості. Заняття у гуртку допоможуть дітям доторкнутися до цих світлих джерел, відшукайти життєдайну силу щедрої краси, що дає людині відчуття внутрішньої рівноваги, гармонії з оточуючим світом.

        Творчий процес націлює учнів на глибоке засвоєння багатовікового мистецького досвіду нашого народу, збереження й використання його художньої спадщини, народних художніх традицій.

Рекомендовані новини