2021 рік розпочався черговим випробуванням, як для учнів, батьків, так і для вчителів. Січневий локдаун, навчання дистанційно. Попри всі труднощі, пов’язані з пандемією Covid 19, яка не обійшла Україну, завданням системи освіти залишилося “навчання навчатися”, працювати над собою, співвіснувати в сучасному соціокультурному середовищі. Свої сили, час, енергію педагоги спрямували на досягнення цієї пріоритетної мети.

        Давньокитайський філософ Конфуцій стверджував: “Учителем може бути той, хто осягає нове, плекаючи старе”. Тож, врахувавши досвід змішаної системи навчання, яка була впроваджена в закладах освіти в листопаді-грудні 2020 року, вчителі-предметники та класні керівники організували ефективну роботу з учнями, використовуючи елементи дистанційного навчання. Протягом 2020-2021 навчального року педагоги активно займалися самоосвітою, брали участь у вебінарах, відкритих семінарах і тренінгах з метою підвищення кваліфікації, розуміння принципів і особливостей роботи на сучасних інтернет-платформах. На допомогу вчителям стали студія онлайн-освіти EdEra, портали “На урок”, “Всеосвіта” тощо.

         З метою забезпечення якісного і доступного освітнього процесу було використано сервіс Google Classroom, програму віддалених відеоконференцій Zoom,  сайт школи, на якому розміщувались детальні інструкції до кожного уроку, за предметами і класами. Усі ресурси добиралися з урахуванням матеріально-технічних можливостей закладу освіти і самих здобувачів знань.  

         Загалом, процес навчання за умов січневого локдауну 2021 року можна назвати успішним, адже учні й педагоги добре оволоділи необхідними інструментами, здобули мотивацію, досягли певного рівня майстерності в онлайн-технологіях. Діти, навчаючись, не лише підвищили рівень знань, удосконалили ключові й предметні компетенції, а й виховали в собі такі якості як дисциплінованість, самоорганізація, самоменеджмент.  А це — залізний стрижень, обов’язковий елемент у подальшому самостійному житті повноцінної особистості, громадянина сучасного суспільства.

Рекомендовані новини